Alles wat je moet weten over klantdata: een crash course
Deze aflevering gaat over het belang van first party data of klantdata voor e-commerce bedrijven. Het verzamelen en analyseren van data direct van klanten stelt bedrijven in staat om relevantere en persoonlijkere ervaringen te bieden, in tegenstelling tot het gebruik van third party data via externe platformen. De aflevering behandelt de stappen om klantdata effectief te verzamelen, verrijken en toepassen om de klantervaring te verbeteren.

Aron Lewis en Lewis Retail
Aron Lewis is een zelfstandig consultant en interim specialist op het gebied van digital commerce, werkzaam via zijn bedrijf Lewis Retail. Met ruim een half jaar ervaring is hij gespecialiseerd in first party data en klantdata voor retailers en merken. Aron's expertise omvat datastrategieën, omnichannel retail en het integreren van online en offline klantgegevens. Lewis Retail richt zich op het adviseren van bedrijven over het effectief gebruik van klantdata, het ontwikkelen van datastrategieën en het bieden van gepersonaliseerde ervaringen. Het bedrijf biedt een stappenplan voor het verzamelen, analyseren en activeren van klantdata, met als doel de marketingeffectiviteit te verhogen en duurzame groei te realiseren voor e-commerce en omnichannel retailers. Aron benadrukt het belang van first party data als sleutel tot effectieve en betaalbare groei in de digital commerce sector.
Het belang van first party data voor e-commerce bedrijven
First party data, oftewel data die direct van klanten wordt verkregen, is essentieel voor e-commerce bedrijven om relevante en gepersonaliseerde ervaringen te bieden. In tegenstelling tot third party data, die via externe platformen wordt verkregen, geeft first party data bedrijven directe inzichten in klantvoorkeuren en gedrag. Door deze data slim te verzamelen, verrijken en analyseren, kunnen bedrijven klanten beter segmenteren en gerichte communicatie en aanbevelingen doen. Een effectieve aanpak begint met het bepalen van de datastrategie: welke inzichten zijn nodig om de gewenste klantervaring te bieden? Vervolgens moet een passende technische infrastructuur worden opgezet om data uit verschillende kanalen (website, e-mail, app, winkel) samen te brengen in een centraal klantprofiel. Het is belangrijk om de dataverzameling gefaseerd aan te pakken, te beginnen met basale gegevens zoals naam en e-mail en deze stapsgewijs uit te breiden met informatie over voorkeuren en gedrag. Door de verzamelde data te analyseren, kunnen waardevolle klantinzichten worden verkregen, zoals identificatie van loyale klanten, klanten met hoog verkooppotentieel of juist hoog risico op verloop. Op basis van deze inzichten kunnen gerichte acties worden ondernomen, zoals persoonlijke productaanbevelingen, communicatie of service op maat. Zo wordt de waarde van klantdata optimaal benut om de band met klanten te versterken en de omzet te verhogen.

Uitdagingen bij het benutten van klantdata
Een grote uitdaging bij het benutten van klantdata is de versnippering van data over verschillende systemen en kanalen. Klantgegevens uit de webshop, e-mailmarketing, app en fysieke winkel zitten vaak opgesloten in aparte silo's. Het samenvoegen en koppelen van deze data tot een centraal klantprofiel vergt de juiste technische infrastructuur en koppelingen. Ook de toename van privacywetgeving, zoals de AVG, stelt strengere eisen aan de wijze waarop bedrijven klantdata verzamelen en gebruiken. Bedrijven moeten helder communiceren welke data ze verzamelen en met welk doel, en hier expliciet toestemming voor vragen. Tegelijkertijd moeten ze kunnen aantonen dat ze zorgvuldig met data omgaan en deze niet langer bewaren dan noodzakelijk. Een andere uitdaging is om in de veelheid aan beschikbare klantdata de juiste inzichten te destilleren. Het risico bestaat om te verdrinken in de data en door de bomen het bos niet meer te zien. Bedrijven moeten daarom goed nadenken over welke inzichten echt relevant zijn voor hun specifieke situatie en doelen, en hoe ze deze inzichten kunnen vertalen naar concrete acties.
Verbeter klantervaring: 6 tips voor effectief datagebruik
Begin klein met het verzamelen van klantdata en bouw dit gefaseerd uit. Vraag in eerste instantie alleen de noodzakelijke gegevens zoals naam en e-mailadres. Wees transparant naar klanten over welke data je verzamelt en met welk doel. Geef duidelijk aan wat de meerwaarde is voor de klant. Investeer in een technische infrastructuur waarin data uit verschillende bronnen samenkomt in een centraal klantprofiel. Een Customer Data Platform (CDP) kan hierbij helpen. Analyseer de verzamelde data om waardevolle inzichten te verkrijgen, zoals identificatie van klantsegmenten en voorspellingen van gedrag en voorkeuren. Gebruik de verkregen inzichten om de klantervaring te personaliseren, bijvoorbeeld met gerichte productaanbevelingen, communicatie of service op maat. Blijf continu meten en optimaliseren. Gebruik de learnings om de dataverzameling, analyse en toepassing steeds verder te verbeteren.
Onze blik op zaken
Bedrijven die niet investeren in het slim benutten van klantdata, lopen een groeiend risico om de aansluiting met hun klanten te verliezen. In een tijd waarin klanten verwachten dat merken hen kennen en persoonlijk benaderen, is een one-size-fits-all aanpak niet meer voldoende. Juist voor e-commerce bedrijven, die de klant niet fysiek zien, is data de sleutel tot relevantie. Het opbouwen van een 360-graden klantbeeld op basis van first party data moet daarom topprioriteit zijn. Door de reis van de klant over verschillende kanalen en touchpoints heen in kaart te brengen en de verzamelde data slim te analyseren en activeren, kunnen e-commerce bedrijven de klantervaring en daarmee de omzet en winstgevendheid naar een hoger plan tillen. Wie dit goed aanpakt, met oog voor zowel de techniek als de menselijke kant, bouwt een duurzaam concurrentievoordeel. De koplopers begrijpen dat elk klantcontact waardevol is en dat elke interactie de kans biedt om de relatie met de klant te verstevigen. Zij zetten klantdata in om proactief in te spelen op individuele behoeften en creëren zo echte meerwaarde. Dat is de toekomst van e-commerce.

Andere Afleveringen
Maak nóg betere beslissingen door naar de volgende afleveringen te gaan.
Maak betere beslissingen in jouw online groei
In deze wekelijkse podcast gaan we in gesprek met experts en ondernemers over hoe je jouw webshop naar 20 miljoen euro jaaromzet brengt.