De Buy-and-Build online groei strategie: Hoe Plnts.com dit heeft aangepakt
Deze aflevering gaat over de buy-and-build groeistrategie die Jesse Mostert met zijn bedrijf Plnts.com heeft toegepast. Hij bespreekt hoe hij door middel van overnames van andere plantengerelateerde webshops zijn bedrijf heeft laten groeien. Belangrijke aspecten zijn het integreren van de overgenomen bedrijven op het gebied van cultuur, operatie en technologie, en het behouden van de individuele merken aan de voorkant.
Jesse Mostert en Plnts.com
Jesse Mostert is de oprichter en CEO van Plnts.com, een snelgroeiende online kamerplantenwinkel opgericht in 2018/2019. Het bedrijf verzendt een breed assortiment kamerplanten en accessoires naar consumenten in heel Europa. Jesse komt uit een familie van plantenkwekers en heeft zijn achtergrond in de plantenteelt gecombineerd met zijn passie voor e-commerce en logistiek. Onder zijn leiding heeft Plnts.com een succesvolle buy-and-build strategie toegepast, waarbij het bedrijf meerdere overnames heeft gedaan om snel te groeien, waaronder 123planten.nl, Herbie en Flora at Home. Jesse's expertise ligt in het integreren van overgenomen bedrijven, het optimaliseren van logistieke processen en het opschalen van e-commerce operaties in de plantenbranche. Plnts.com onderscheidt zich door zijn expertise in het verzenden van levende planten, heeft geavanceerde logistieke systemen ontwikkeld en biedt ook fulfillment diensten aan voor andere plantenwebshops in Europa.
Uitdagingen en voordelen van een buy-and-build strategie
Een buy-and-build strategie houdt in dat een bedrijf groeit door het overnemen van andere, vaak kleinere spelers in dezelfde markt. Het doel is om snel marktaandeel te winnen en schaalvoordelen te behalen. In het geval van Plnts.com werden webshops overgenomen die complementair waren qua assortiment, zoals 123planten.nl, met een breder aanbod, en Herbie met een focus op marktplaatsen. De uitdaging bij overnames zit vaak in het samenvoegen van verschillende bedrijfsculturen. Dit vergt tijd, duidelijke communicatie en soms compromissen. Operationeel is het zaak om systemen en processen te integreren en centraliseren waar mogelijk, bijvoorbeeld in fulfillment. Tegelijkertijd wil je de kracht van individuele merken behouden en deze aan de voorkant verder laten groeien. Schaalbare technologie is een randvoorwaarde voor een succesvolle buy-and-build strategie. Plnts.com investeerde fors in een flexibele IT-architectuur met onder andere een PIM, WMS, ERP en inkoop systeem. Zo ontstaat een schaalbare basis om nieuwe overnames soepel te integreren en op termijn ook als fulfillment partner voor andere merken te fungeren.
Uitdagingen bij integratie na overnames
Een veel voorkomende uitdaging bij een buy-and-build strategie is het samenbrengen van verschillende bedrijfsculturen. Zelfs als de strategische fit duidelijk is, kan het botsen op de werkvloer. Het vergt tijd en aandacht om teams te laten samensmelten en een gezamenlijke manier van werken te vinden. Schaalbare technologie is een andere bottleneck. Om de voordelen van een overname te verzilveren moeten IT-systemen en bedrijfsprocessen geïntegreerd worden. Vaak blijkt de bestaande infrastructuur hier niet op berekend. Er moet fors geïnvesteerd worden in een nieuwe architectuur. De uitdaging is om dit te doen zonder de bestaande operatie te veel te verstoren. Uiteindelijk moet er ook synergie ontstaan tussen de overgenomen bedrijven en het moederbedrijf. Dit kan conflicteren, bijvoorbeeld als Plnts.com als fulfillment partner gaat optreden voor potentiële concurrenten van haar eigen webshops. Het is zoeken naar de juiste balans tussen centralisatie en autonomie van de merken.
Tips voor succesvolle groei en overname van bedrijven
Zorg dat je zaken kunt delegeren en een team om je heen verzamelt dat je kunt vertrouwen. Durf te investeren in schaalbare systemen en processen die een 10x groei aankunnen. Wees ondernemend en durf risico's te nemen, maar verlies de menselijke kant niet uit het oog. Geef een duidelijke visie en communiceer de synergie die je voor ogen hebt met een overname. Neem de tijd voor integratie, ga niet van de ene op de andere dag alles omgooien na een overname. Hou de merken aan de voorkant gescheiden en laat ze autonoom groeien met een dedicated team.
Onze blik op zaken
De e-commerce ondernemer van nu kan niet meer om buy-and-build heen. Wie op eigen kracht wil groeien, delft op den duur het onderspit. De markt consolideert in rap tempo. Zoals in zoveel sectoren zijn het de grote ketens die het winnen van de eenmanszaak. Kijk maar naar de retail. Tegelijkertijd is buy-and-build geen holy grail. Het vergt een hele transformatie van je organisatie en je eigen rol als ondernemer. Je koopt niet zomaar even wat concullega's op. Je moet een geolied overname-machine worden, met kennis en ervaring op het gebied van integratie, technologie en cultuur. Alleen dan kun je duurzaam groeien en het opnemen tegen de grote jongens. Ons advies? Bereid je voor op buy-and-build, maar niet ten koste van alles. Een overname moet wel in je totale bedrijfsstrategie passen. En je moet de skills en middelen in huis hebben om je nieuwe imperium ook draaiende te houden. Anders is het een recept voor een kater. Laat je goed adviseren, durf te professionaliseren en ga stap voor stap te werk. Aan lef en ambitie geen gebrek in e-commerce land. Nu nog de executie.
Andere Afleveringen
Maak nóg betere beslissingen door naar de volgende afleveringen te gaan.
Maak betere beslissingen in jouw online groei
In deze wekelijkse podcast gaan we in gesprek met experts en ondernemers over hoe je jouw webshop naar 20 miljoen euro jaaromzet brengt.
Je meld je aan door ons “PODCAST AAN” te appen. Afmelden? Dan app je “PODCAST UIT”.Voor meer informatie kun je kijken in onze privacyverklaring.